Getande graankever

Een aantasting door graankevers in levensmiddelen kan moeilijk te ontdekken zijn. Deels omdat u de aantasting niet ruikt en bovendien zijn de kevers erg klein. Het gebeurt dus vaak dat er pas gereageerd wordt als de graankevers zeer talrijk zijn geworden en voedsel hebben aangetast.

Graankevers komen over de hele wereld voor, maar minder vaak in een kouder klimaat. Maar omdat voedingsmiddelen snel over de wereld worden verspreid, komen graankevers ook in Noord-Europese huizen terecht, ondanks de iets koudere buitenomgeving.

 

Graankevers in het kort

De graankever (of getande graankever zoals hij meestal wordt genoemd) kreeg zijn Latijnse naam Oryzaephilus surinamensis, wat "rijstliefhebber uit Suriname" betekent, van Carl von Linné in 1758.

Graankevers kunt u vinden in de voedselproductie, magazijnen voor voedsel en in uw eigen voorraadkast. Een plaag begint vaak wanneer graankevers in aangetast voedsel zitten dat rechtstreeks uit de winkel komt. Graankevers zijn erg klein en kunnen daarom zonder problemen in goed gesloten verpakkingen kruipen – d.w.z. als ze er al niet in zaten voordat de verpakking werd afgesloten...

Het vrouwtje legt 50-300 eieren tijdens haar leven van ongeveer acht maanden. De eieren komen na 3-10 dagen uit en zijn direct in de levensmiddelen gelegd zodat de larven direct aan voedsel kunnen komen. De larven bouwen een coconachtige bescherming om te verpoppen, wat ze na uiterlijk een week doen. Daarna zijn ze volwassen en begint de levenscyclus opnieuw.

Plattbagge

Afbeelding: Getande graankever, Oryzaephilus surinamensis. © Stick AB

Zo herkent u de graankever

Een volwassen graankever is slechts 2,5 tot 3 mm lang, dus iets kleiner dan andere vaak voorkomende schadelijke insecten in levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld de meelkever. De graankever is donkerbruin, soms bijna brons of zwart van kleur.

De kop van de graankever is langwerpig met twee grote voelsprieten. De kop is enigszins driehoekig van vorm in vergelijking met ander kevers.

De getande graankever heeft de naam "getand" gekregen vanwege de "tanden" of weerhaken langs de zijkanten van het middelste lichaamssegment. Het zijn dus niet de echte tanden van de graankever die getand zijn.

De larven van de graankever zijn geel-wit met een enigszins bruinkleurige kop, ze kunnen tot 3 mm lang worden. De larven zijn niet immobiel maar kruipen rond in de materie op zoek naar happen van een geschikte grootte. In feite zijn het de larven die de grootste schade aan levensmiddelen toebrengen.

 

Daar vindt u graankevers

Graankevers tasten droge goederen aan, voornamelijk gerst (meel), zaden, noten, kruiden en diervoeder. In dit voedsel is de kans het grootst dat u larven, coconachtige omhulsels of volwassen graankevers ontdekt.

Wanneer voedsel op een hoge temperatuur wordt bewaard, is het risico op aantasting groter en kan de aantasting sneller verlopen en erger worden. De reden hiervoor is dat graankevers zich prettiger voelen en zich sneller vermenigvuldigen in een temperatuur van ongeveer 30 graden. Dit betekent dat het opslaan van droge goederen in de buurt van warmtegenererende apparaten, zoals koelkasten gunstigere omstandigheden oplevert voor graankevers.

 

Schade die de graankever veroorzaakt

Wanneer levensmiddelen worden aangetast, wordt droge massa geconsumeerd en deze wordt door het metabolisme van de graankever ingeruild voor vloeistof. Het resultaat is vochtige levensmiddelen die heel snel beginnen te schimmelen. Op die manier worden aangetaste levensmiddelen onbruikbaar en moeten ze worden weggegooid.

Schade door graankevers is vooral kostbaar in de industrie en voor bedrijven die mogelijk gedwongen worden grote hoeveelheden levensmiddelen weg te gooien. In huis is de schade meestal beperkt, omdat misschien maar een paar voedingsmiddelen zijn aangetast en moeten worden weggegooid.

 

Zo bestrijdt u graankevers

Veel mensen beweren dat een schone keuken en voorraadkast de beste bescherming is tegen graankevers. Dat klopt niet helemaal. Iedereen kan de pech hebben om graankevers in huis te krijgen, wat meestal resulteert in een plaag. Een schone en opgeruimde keuken kan helpen om de plaag te beperken, maar niet veel meer dan dat.

Om een plaag door graankevers te voorkomen, zijn er voornamelijk drie dingen die u moet doen:

  • Houd alles schoon en opgeruimd in de keuken en voedselopslag.
  • Bewaar droge goederen in goed gesloten bewaardozen.
  • Bewaar droge goederen niet in de buurt van warmtegenererende apparaten (bijv. koelkast/vriezer).

 

Als u pech hebt en graankevers aantreft, kunt u ze bestrijden door deze checklist te volgen:

1. Voorbereidende maatregelen

  • Verwijder al het voedsel en keukengerei uit voorraadkasten, van planken en uit laden.
  • Plaats droge producten (mogelijk aangetast voedsel) in plastic bakken en dergelijke voordat u schoonmaakt. Dit om te voorkomen dat de graankevers zich tijdens de werkzaamheden niet verspreiden.

2. Behandeling van droge goederen

  • Zoek naar tekenen van graankevers of hun larven in droge goederen. Let extra op bij droge producten, zoals meel, droogvoer, zaden en dergelijke.
  • Plaats alle mogelijke aangetaste producten in goed gesloten plastic zakken.
  • Gooi aangetaste producten weg. Bewaar het afval vervolgens niet in huis.
  • Producten die mogelijk zijn aangetast, kunt u (A) gedurende vier dagen invriezen bij -18℃ of, (B) 1-2 uur verwarmen tot 55℃.

3. Algemene reiniging

  • Neem alle oppervlakken met betrekking tot de plaag met een vochtige doek af, bij voorkeur ook de vloer, werkbladen, etc.
  • Stofzuig alle ruimtes en let vooral op voegen, scheuren en gaten in laden en kasten waar graankevers of larven zich kunnen verstoppen. Vries de stofzuigerzak vervolgens in en gooi hem weg.
  • Probeer ook goed schoon te maken onder en achter keukenmeubels, de koelkast, de vriezer en de oven. Op plekken waar u niet goed kunt schoonmaken, kunt u met een middel tegen insecten sproeien.

(4.) U kunt overwegen om de graankevers te bestrijden om veilig van ze af te komen. Behandel vooral alle aangetaste oppervlakken met een middel tegen insecten.

 


Tip: Een terugkerende plaag door graankevers is erg frustrerend en vaak duur. Neem bij voorkeur direct passende maatregelen! Zo voorkomt u hopelijk dat u het proces vaker moet doorlopen.


 

Gerelateerde producten
Copyright © 2021 Stick AB
To top