Gewone spekkever

In het verleden konden spekkevers een groot probleem zijn omdat ze vlees en vis aantastten dat onbeschermd werd bewaard. Nu we koelkasten hebben en voedsel hygiënischer bewaren, zijn spekkevers een kleiner probleem, maar ze kunnen nog steeds opduiken. We laten u zien waar spekkevers vandaan komen en hoe u ze op een eenvoudige manier kunt bestrijden.

 

Gewone spekkever in het kort

Kevers zijn de schoonmakers van de natuur. Terwijl een spekkever zich met vlees en huiden voedt, voeden pelskevers zich met bont en veren. Samen zorgen ze ervoor dat karkassen van kleine dieren snel worden weggewerkt ​​en wordt de biomassa teruggebracht in de natuurlijke kringloop.

De spekkever wordt ook wel gewone spekkever (in het Latijn Dermestes lardarius) genoemd. Leeft van vlees, maar ook van ander eiwitrijk voedsel zoals, vis enz.

Een vrouwtje legt 100-150 eieren per keer, bij voorkeur dicht bij een voedingsbron. Deze komen uit en ontwikkelen zich binnen 12 dagen tot larven. De levenscyclus van een spekkever is kort, slechts 40-50 dagen.

Gewone spekkever Dermestes lardarius

Afbeelding: Gewone spekkever (Dermestes lardarius). © Udo Schmidt, CC 2.0

Zo herkent u de spekkever

De larven van de spekkever worden langer dan een volwassen spekkever, ca 15 mm lang. De larven hebben duidelijke strepen en zijn bedekt met haar. De kleur van spekkeverlarven is bruinachtig met een lichter onderkant.

Een volwassen spekkever is 7-9 mm lang. De spekkever is gemakkelijk te herkennen omdat hij een duidelijk lichtere tekening op het midden van zijn lichaam heeft die eruitziet als een grijze of beige riem. De tekening bevat 6-10 donkere/zwarte onregelmatige punten of stippen. Het lichaam is verder donker, zwart of bruinzwart.

 

Schade die spekkevers veroorzaken

Spekkevers tasten vooral voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong aan, zoals worst, vlees, vis, kaas en honden-/kattenvoer, maar kunnen ook huiden, veren of granen met een hoog eiwitgehalte aantasten.

Aangetast voedsel is om hygiënische redenen onbruikbaar en moet daarom worden weggegooid. Als een item slechts licht is aangetast of als u vermoedt dat het is aangetast, kan het worden gered door het te bevriezen of te verwarmen (zie meer hieronder).

 

Daar vindt u spekkevers

Spekkevers voelen zich thuis in de natuur, maar komen uw huis binnen als de juiste omstandigheden aanwezig zijn, d.w.z. als ze in de directe omgeving zijn en toegang hebben tot voedsel in huis. Vaak kunt u een plaag herleiden door:

  • Aangetaste vogelnesten in de buurt van uw woning.
  • Karkassen van kleine dieren, bijvoorbeeld muizen die onder de vloer of in een muur zijn gestorven.
  • Diervoeder in een open container of diervoeder dat al lang heeft gestaan.

Spekkevers komen vooral in het voor- en het najaar de huizen binnen, vooral in mei is het risico groot. U moet ook extra opletten tijdens de lente en de zomer wanneer de spekkevers verpoppen.

 

Zo kunt u spekkevers bestrijden

Schoonmaken is belangrijk als u de spekkevers kwijt wilt raken. Deels door het voedsel dat mogelijk is aangetast te isoleren (1) en te behandelen (2), en oppervlakken rond de voedselopslag te reinigen (3) en ervoor te zorgen dat er geen spekkevers, larven en eieren achterblijven.

Meestal is ook (4) een bestrijding vereist om de eieren van de spekkevers te verwijderen en om de spekkevers veiliger en sneller kwijt te raken.

De volgende checklist geeft een overzicht van de handelingen die nodig zijn om spekkevers te bestrijden:

1. Voorbereidende maatregelen

  • Verwijder al het voedsel en keukengerei uit voorraadkasten, van planken en uit laden.
  • Leg voedingsmiddelen in plastic bakjes of op een plaats waar de spekkevers zich tijdens het schoonmaken niet kunnen verspreiden.

2. Hanteren van voedingsmiddelen

  • Let op tekenen van spekkevers in voedingsmiddelen
  • Typische goederen die worden aangetast en waar u extra op moet letten (vooral vlees, worst, kaas, vis, enz.)
  • Plaats alle mogelijke aangetaste producten in goed gesloten plastic zakken
  • Gooi aangetaste voedingsmiddelen weg
  • Behandel aangetaste voedingsmiddelen door (A) deze gedurende vier dagen te bevriezen bij -18℃ of (B) deze 1-2 uur te verwarmen tot 55℃.

3. Algemene reiniging

  • Was keukengerei af (het liefst in de vaatwasser op een warm programma).
  • Neem alle oppervlakken met betrekking tot de plaag met een vochtige doek af, bij voorkeur ook de vloer, werkbladen, etc.
  • Stofzuig alle ruimten met speciale aandacht voor voegen, openingen en openingen in laden en kasten waar de eieren van de spekkevers vaak verstopt zijn. Vries de stofzuigerzak vervolgens in en gooi hem weg.
  • Probeer ook onder keukenmeubilair en het fornuis schoon te maken of sproei in elk geval met een middel tegen insecten.

(4.) Bestrijding: Hier moet u rekening mee houden als u de spekkevers gegarandeerd kwijt wilt raken (of als u hebt schoongemaakt maar het probleem nog niet is verholpen). De bestrijding bestaat met name uit het behandelen van oppervlakken die zijn aangetast met behulp van insectenwerende middelen.

Als preventieve maatregel, om te voorkomen dat problemen met spekkevers zich opnieuw voordoen, kan het handig zijn om vast te stellen waar de plaag vandaan komt. Vaak is het een nabijgelegen vogelnest, een dode muis in een kruipruimte of een open pak hondenvoer.


Wist u: Vreemd genoeg zijn spekkevers kannibalen die graag de voedingsrijke larven van andere spekkevers opeten.


 

Gerelateerde producten
Copyright © 2021 Stick AB
To top